Evenimentele săptămânii 29 august-4 septembrie

Încetinirea economiei globale, modificările aduse codului fiscal şi rezultatele celei de a doua sesiuni a bacalaureatului subiectele principale ale săptămânii

Autor: Cogitus | Categoria: Politică
05-09-2011

Pe plan extern, atenţia a fost îndreptată către evoluţiile economiei mondiale, care dă semne de încetinire. În SUA, încrederea americanilor în economie a scăzut în august la cel mai redus nivel din peste doi ani, după ce Statele Unite au pierdut ratingul maxim “AAA” din partea Standard&Poor’s, în timp  ce Wall Street a încheiat luna august cu cele mai mari scăderi de peste un an, creşterile puternice din ultimele câteva zile fiind insuficiente pentru a recupera pierderile cauzate de panica privind o nouă recesiune şi reducerea ratingului SUA. Nici cifrele privind şomajul pe luna august, publicate de Departamentul de Stat al Munci, nu au fost îmbucurătoare, cea mai mare economie a lumii fiind incapabilă să genereze noi locuri de muncă, şomajul stagnând la 9,1% , în timp ce analiştii aşteptau un trend pozitiv de aproximativ 70.000 de noi locuri de muncă. Economia americană trebuie să creeze 125.000 de locuri de muncă în fiecare lună pentru a face faţă creşterii populaţiei şi un număr dublu de locuri de muncă sunt necesare pentru ca rata şomajului să scadă. La doi ani după ce recesiunea s-a încheiat în mod oficial, economia şi piaţa muncii din SUA se află la un nivel deosebit de slab. Cu excepţia a două luni, rata şomajului a rămas deasupra pragului de 9% în fiecare lună de după iunie 2009, data la care în mod oficial recesiunea s-a încheiat.

Pe continent, incertitudinile continuă. S&P a revizuit în scădere previziunile de creştere economică în zona euro pentru 2011 şi 2012 la 1,7% respectiv 1,5% de la 1,9% şi 1,8% în luna iulie. Pentru Germania, cea mai mare economie din Europa, S&P a redus prognoza pentru anul viitor cu încă 0,5 puncte, la 2%, cu mult sub ritmul de 3,3% anticipat pentru 2011. Cu toate acestea, reprezentanţii S&P consideră că zona euro nu se îndreaptă spre recesiune. Nivelul inflaţiei a rămas neschimbat, 2,5% potrivit datelor Eurostat, uşor peste ţinta Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%, pe fondul încetinirii creşterii economice şi scăderii preţurilor din domeniul energiei. Economia europeană a încetinit în trimestrul al doilea mai abrupt decât estimau analiştii, iar încrederea consumatorilor a coborât puternic în august, indicând că populaţia ar absorbi mai greu eventuale creşteri ale preţurilor. Grecia rămâne în continuare un risc major, după ce, discuţiile dintre guvernul grec şi delegaţia UE, FMI şi BCE au fost întrerupte şi urmează să fie reluate în zece zile, Atena a anunţând că va rata ţintele de deficit bugetar pentru acest an. Acţiunile băncilor elene au scăzut cu până la 7,3% vineri, în timp ce pieţele europene au înregistrat deprecieri modeste. Ţinta de deficit bugetar asumată de Grecia pentru acest an este de 7,6% din PIB, însă o sursă oficială apropiată misiunii UE-FM-/BCE a declarat joi că indicatorul se va ridica la cel puţin 8,6% din PIB. În schimb, Irlanda, pare să fie pe drumul redresării, după ce FMI a anunţat vineri că va debloca 1,48 miliarde de dolari suplimentari din împrumutul pentru acest stat, salutând totodată eforturile de austeritate bugetară ale ţării. Acordarea acestei tranşe, votată de Consiliul de administraţie al FMI, ridică la 8,68 miliarde de euro sumele puse la dispoziţia Dublinului, în cadrul unui împrumut de 22,5 miliarde de euro acordat de către instituţia financiară în decembrie 2010. În pofida preocupărilor iniţiale în legătură cu dorinţa opoziţiei irlandeze de a se plia recomandărilor FMI, opoziţia s-a conformat însă după ce-a câştigat alegerile legislative în februarie.

Pe plan intern, săptămâna precedentă a fost marcată de modificările aduse de Guvern în zona fiscalităţii. Executivul a flexibilizat cazierul fiscal prin introducerea unor sancţiuni diferenţiate în funcţie de gravitatea faptei comise. Firmele care comit fapte ilegale sancţionate doar cu amendă, vor putea cere radierea faptei din cazierul fiscal în interval de un an, nu de cinci ani ca în prezent, termenul de ştergere din evidenţă urmând să fie calculat diferit, în funcţie de gravitatea faptei.  De asemenea, Guvernul a aprobat, miercuri, noi reglementări fiscale prin care anulează penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie şi prin care sunt reduse la 50% penalităţile în cazul în care acestea vor plăti obligaţiile către buget în primul semestru din 2012. După şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu a declarat că această facilitate va fi aplicată şi în cazul persoanelor fizice, aşadar, dacă acestea îşi achită obligaţiunile către stat până la finalul anului, vor fi scutite de plata vreunei penalităţi.

Tot miercuri a fost decisă eliminarea tuturor fondurilor constituite în sectorul bugetar în vederea acordării de stimulente angajaţilor, măsura urmând să afecteze funcţionarii din ministere şi instituţiile subordonate, poliţişti, vameşi sau personalul din sistemul judiciar începând cu 1 ianuarie 2012. Conform Scrisorii de Intenţie, semnată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în iunie, România şi-a luat angajamentul de a elimina baza legală pentru fondurile de stimulente cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2012. A fost de asemenea menţinută pentru 2012 impozitarea suplimentară a persoanelor care au mai multe case, precum şi a deţinătorilor de maşini “sofisticate”, respectiv a căror capacitate cilindrică depăşeşte 2.000 de cm.  În privinţa depunerii declaraţiei unice privind veniturile realizate, coaliţia a decis ca firmele cu o cifră de afaceri de maximum 100.000 de euro, adică aproximativ 370.000 de firme, să nu mai depună declaraţia unică lunar, ci trimestrial.

În domeniul sănătăţii, Guvernul va impune noua taxă de tip clawback , care va fi plătită trimestrial, dar şi o taxă pe valoarea consumului de medicamente. Executivul va obliga producătorii de medicamente din România să plătească o taxă suplimentară de 70% din diferenţa între valoarea bugetului alocat de stat pentru medicamente într-un anumit trimestru faţă de trimestrul similar din 2009, an ales ca bază de referinţă, în cazul în care această diferenţă este mai mare de 10%. În ceea ce priveşte taxa pe valoarea consumului de medicamente, aceasta va fi de 12% în cazul medicamentelor inovative şi de 7% în cazul celor generice.

În privinţa taxei auto, s-a decis reducerea acesteia cu până la 25% şi extinderea plăţii şi pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului. Conform proiectului, dacă taxa de poluare plătită începând cu 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi contribuabilii pot să solicite restituirea diferenţei de bani. Taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

Nu în ultimul rând, executivul e decis eliminarea subvenţiei de stat pentru gigacalorie şi menţinerea doar a ajutorului pentru încălzire de care beneficiază categoriile vulnerabile. Numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură va crește de la 200.000 la 320.000, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat şi el de la 615 lei la 786 lei, autorităţile locale urmând să decidă dacă acordă în continuare ajutoarele la încălzire în cuantumul stabilit, conform declaraţiei Ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Oficialul a precizat că anul acesta, prin majorarea intervalului de ajutor acordat şi celor cu venituri între 615 şi 786 de lei, şi prin acordarea acestui ajutor doar persoanelor care au nevoie, economia la buget va fi de 500 milioane de lei.

Un alt subiect de interes a fost vizita preşedintelui Traian Băsescu la Roşia Montana unde acesta a reiterat susţinerea pentru proiectul existent, declarând că exploatarea aurului de la Roşia Montană este necesară pentru ca România să evite împrumuturile externe pentru a-şi finanţa deficitele din bugetele asigurărilor sociale şi pensiilor. În contrast, primul-ministru, Emil Boc, a declarant că în forma actuală, contractual de la Roşia Montana este dezavantajos pentru statul roman şi că aşteaptă o opinie “expertă” privind componenta de mediu şi componenta economică înainte de a lua o decizie finală. Dealtfel, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că o reanalizare a contractului încheiat cu Roşia Montană Gold Corporation va avea loc la nivel de companie şi la nivel de minister dar nu a specificat cât va dura “reanalizarea”

Datorită poziţiei sale, preşedintele României a pierdut în acestă săptămână un consilier. Peter Eckstein Kovacs a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi naţionale motivul fiind diferendul de opinie privind proiectul de la Roşia Montană. Eckstein Kovacs a semnat recent, la Cluj-Napoca, o petiţie prin care asociaţia Transilvania Verde îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică, pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană, fostul consilier menţionând că proiectul Roşia Montana este unul păgubos pentru România.

Săptămâna trecută a avut loc şi a doua sesiune a examenului de bacalaureat. Duminică seara, centrele de examinare din ţară au afişat, primele rezultate ale celei de-a doua sesiuni. Promovabilitatea a fost de 16,06%, raportat la numărul de candidaţi înscrişi  şi de 19,5% raportat la numărul elevilor prezenţi, numărul celor care au luat examenul fiind de 17.778. Promovabilitatea pe judeţe o găsiţi aici. În prima sesiune a examenului din luna iunie, promovabilitatea a fost de 44,5%.

Etichetele atasate acestui articol:, , , , , , , , , ,

Nu se pot adauga comentarii la acest articol.

» » tipareste acest articol

Evenimentele săptămânii 29 august-4 septembrie | Încetinirea economiei globale, modificările aduse codului fiscal şi rezultatele celei de a doua sesiuni a bacalaureatului subiectele principale ale săptămânii

Autor: Cogitus | Categoria: Politică

Pe plan extern, atenţia a fost îndreptată către evoluţiile economiei mondiale, care dă semne de încetinire. În SUA, încrederea americanilor în economie a scăzut în august la cel mai redus nivel din peste doi ani, după ce Statele Unite au pierdut ratingul maxim “AAA” din partea Standard&Poor’s, în timp  ce Wall Street a încheiat luna august cu cele mai mari scăderi de peste un an, creşterile puternice din ultimele câteva zile fiind insuficiente pentru a recupera pierderile cauzate de panica privind o nouă recesiune şi reducerea ratingului SUA. Nici cifrele privind şomajul pe luna august, publicate de Departamentul de Stat al Munci, nu au fost îmbucurătoare, cea mai mare economie a lumii fiind incapabilă să genereze noi locuri de muncă, şomajul stagnând la 9,1% , în timp ce analiştii aşteptau un trend pozitiv de aproximativ 70.000 de noi locuri de muncă. Economia americană trebuie să creeze 125.000 de locuri de muncă în fiecare lună pentru a face faţă creşterii populaţiei şi un număr dublu de locuri de muncă sunt necesare pentru ca rata şomajului să scadă. La doi ani după ce recesiunea s-a încheiat în mod oficial, economia şi piaţa muncii din SUA se află la un nivel deosebit de slab. Cu excepţia a două luni, rata şomajului a rămas deasupra pragului de 9% în fiecare lună de după iunie 2009, data la care în mod oficial recesiunea s-a încheiat.

Pe continent, incertitudinile continuă. S&P a revizuit în scădere previziunile de creştere economică în zona euro pentru 2011 şi 2012 la 1,7% respectiv 1,5% de la 1,9% şi 1,8% în luna iulie. Pentru Germania, cea mai mare economie din Europa, S&P a redus prognoza pentru anul viitor cu încă 0,5 puncte, la 2%, cu mult sub ritmul de 3,3% anticipat pentru 2011. Cu toate acestea, reprezentanţii S&P consideră că zona euro nu se îndreaptă spre recesiune. Nivelul inflaţiei a rămas neschimbat, 2,5% potrivit datelor Eurostat, uşor peste ţinta Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%, pe fondul încetinirii creşterii economice şi scăderii preţurilor din domeniul energiei. Economia europeană a încetinit în trimestrul al doilea mai abrupt decât estimau analiştii, iar încrederea consumatorilor a coborât puternic în august, indicând că populaţia ar absorbi mai greu eventuale creşteri ale preţurilor. Grecia rămâne în continuare un risc major, după ce, discuţiile dintre guvernul grec şi delegaţia UE, FMI şi BCE au fost întrerupte şi urmează să fie reluate în zece zile, Atena a anunţând că va rata ţintele de deficit bugetar pentru acest an. Acţiunile băncilor elene au scăzut cu până la 7,3% vineri, în timp ce pieţele europene au înregistrat deprecieri modeste. Ţinta de deficit bugetar asumată de Grecia pentru acest an este de 7,6% din PIB, însă o sursă oficială apropiată misiunii UE-FM-/BCE a declarat joi că indicatorul se va ridica la cel puţin 8,6% din PIB. În schimb, Irlanda, pare să fie pe drumul redresării, după ce FMI a anunţat vineri că va debloca 1,48 miliarde de dolari suplimentari din împrumutul pentru acest stat, salutând totodată eforturile de austeritate bugetară ale ţării. Acordarea acestei tranşe, votată de Consiliul de administraţie al FMI, ridică la 8,68 miliarde de euro sumele puse la dispoziţia Dublinului, în cadrul unui împrumut de 22,5 miliarde de euro acordat de către instituţia financiară în decembrie 2010. În pofida preocupărilor iniţiale în legătură cu dorinţa opoziţiei irlandeze de a se plia recomandărilor FMI, opoziţia s-a conformat însă după ce-a câştigat alegerile legislative în februarie.

Pe plan intern, săptămâna precedentă a fost marcată de modificările aduse de Guvern în zona fiscalităţii. Executivul a flexibilizat cazierul fiscal prin introducerea unor sancţiuni diferenţiate în funcţie de gravitatea faptei comise. Firmele care comit fapte ilegale sancţionate doar cu amendă, vor putea cere radierea faptei din cazierul fiscal în interval de un an, nu de cinci ani ca în prezent, termenul de ştergere din evidenţă urmând să fie calculat diferit, în funcţie de gravitatea faptei.  De asemenea, Guvernul a aprobat, miercuri, noi reglementări fiscale prin care anulează penalităţile firmelor care îşi plătesc datoriile faţă de stat până la 31 decembrie şi prin care sunt reduse la 50% penalităţile în cazul în care acestea vor plăti obligaţiile către buget în primul semestru din 2012. După şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu a declarat că această facilitate va fi aplicată şi în cazul persoanelor fizice, aşadar, dacă acestea îşi achită obligaţiunile către stat până la finalul anului, vor fi scutite de plata vreunei penalităţi.

Tot miercuri a fost decisă eliminarea tuturor fondurilor constituite în sectorul bugetar în vederea acordării de stimulente angajaţilor, măsura urmând să afecteze funcţionarii din ministere şi instituţiile subordonate, poliţişti, vameşi sau personalul din sistemul judiciar începând cu 1 ianuarie 2012. Conform Scrisorii de Intenţie, semnată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în iunie, România şi-a luat angajamentul de a elimina baza legală pentru fondurile de stimulente cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2012. A fost de asemenea menţinută pentru 2012 impozitarea suplimentară a persoanelor care au mai multe case, precum şi a deţinătorilor de maşini “sofisticate”, respectiv a căror capacitate cilindrică depăşeşte 2.000 de cm.  În privinţa depunerii declaraţiei unice privind veniturile realizate, coaliţia a decis ca firmele cu o cifră de afaceri de maximum 100.000 de euro, adică aproximativ 370.000 de firme, să nu mai depună declaraţia unică lunar, ci trimestrial.

În domeniul sănătăţii, Guvernul va impune noua taxă de tip clawback , care va fi plătită trimestrial, dar şi o taxă pe valoarea consumului de medicamente. Executivul va obliga producătorii de medicamente din România să plătească o taxă suplimentară de 70% din diferenţa între valoarea bugetului alocat de stat pentru medicamente într-un anumit trimestru faţă de trimestrul similar din 2009, an ales ca bază de referinţă, în cazul în care această diferenţă este mai mare de 10%. În ceea ce priveşte taxa pe valoarea consumului de medicamente, aceasta va fi de 12% în cazul medicamentelor inovative şi de 7% în cazul celor generice.

În privinţa taxei auto, s-a decis reducerea acesteia cu până la 25% şi extinderea plăţii şi pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului. Conform proiectului, dacă taxa de poluare plătită începând cu 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi contribuabilii pot să solicite restituirea diferenţei de bani. Taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau străinătate, cât şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după ce intră în vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

Nu în ultimul rând, executivul e decis eliminarea subvenţiei de stat pentru gigacalorie şi menţinerea doar a ajutorului pentru încălzire de care beneficiază categoriile vulnerabile. Numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură va crește de la 200.000 la 320.000, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat şi el de la 615 lei la 786 lei, autorităţile locale urmând să decidă dacă acordă în continuare ajutoarele la încălzire în cuantumul stabilit, conform declaraţiei Ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu. Oficialul a precizat că anul acesta, prin majorarea intervalului de ajutor acordat şi celor cu venituri între 615 şi 786 de lei, şi prin acordarea acestui ajutor doar persoanelor care au nevoie, economia la buget va fi de 500 milioane de lei.

Un alt subiect de interes a fost vizita preşedintelui Traian Băsescu la Roşia Montana unde acesta a reiterat susţinerea pentru proiectul existent, declarând că exploatarea aurului de la Roşia Montană este necesară pentru ca România să evite împrumuturile externe pentru a-şi finanţa deficitele din bugetele asigurărilor sociale şi pensiilor. În contrast, primul-ministru, Emil Boc, a declarant că în forma actuală, contractual de la Roşia Montana este dezavantajos pentru statul roman şi că aşteaptă o opinie “expertă” privind componenta de mediu şi componenta economică înainte de a lua o decizie finală. Dealtfel, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că o reanalizare a contractului încheiat cu Roşia Montană Gold Corporation va avea loc la nivel de companie şi la nivel de minister dar nu a specificat cât va dura “reanalizarea”

Datorită poziţiei sale, preşedintele României a pierdut în acestă săptămână un consilier. Peter Eckstein Kovacs a demisionat din funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi naţionale motivul fiind diferendul de opinie privind proiectul de la Roşia Montană. Eckstein Kovacs a semnat recent, la Cluj-Napoca, o petiţie prin care asociaţia Transilvania Verde îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică, pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană, fostul consilier menţionând că proiectul Roşia Montana este unul păgubos pentru România.

Săptămâna trecută a avut loc şi a doua sesiune a examenului de bacalaureat. Duminică seara, centrele de examinare din ţară au afişat, primele rezultate ale celei de-a doua sesiuni. Promovabilitatea a fost de 16,06%, raportat la numărul de candidaţi înscrişi  şi de 19,5% raportat la numărul elevilor prezenţi, numărul celor care au luat examenul fiind de 17.778. Promovabilitatea pe judeţe o găsiţi aici. În prima sesiune a examenului din luna iunie, promovabilitatea a fost de 44,5%.
Etichetele atasate acestui articol: , , , , , , , , , ,