Evenimentele săptămânii 25 decembrie – 1 ianuarie

Protestele din Rusia, reformele constituţionale din Ungaria şi modificările aduse Codului Fiscal, principalele subiecte

Autor: Cogitus | Categoria: Fără categorie
03-01-2012

Extern

Ultima săptămână a anului a fost printre puţinele în care criza zonei euro nu a ocupat prim planul, cu toate că moneda unică a atins cel mai scăzut nivel al ultimelor 11 luni în raport cu dolarul ajungând să fie cotată la 1,2938 dolari. Totuşi, una dintre vocile influente ale Europei, Angela Merkel, s-a arătat încrezătoare în viitorul Europei, chiar dacă a recunoscut că 2012 va fi un an dificil. ”Europa creşte odată cu această criză”, chiar dacă ”este o cale lungă pentru a o depăşi şi care nu va fi lipsită de dificultăţi”. ”La capătul acestui drum, Europa va ieşi mai puternică din criza în care ea a intrat”, declară Merkel într-un discurs înaintea noului an.

Situaţia din Rusia a fost unul din subiectele de interes după ce manifestaţiile împotriva regimului actual şi al fostului preşedinte şi actual candidat pentru un al treilea mandat, Vladimir Putin, au continuat şi după Crăciun. La Moscova, manifestaţia organizată de Eduard Limonov, un opozant şi scriitor controversat, care a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că a fost arestat, trebuia să se desfăşoare în piaţa Triumfalnaia din centrul capitalei ruse, sub sloganul “un An Nou fără Putin”. Zeci de poliţişti au împiedicat însă desfăşurarea mitingului arestând circa 20 de manifestanţi încă de la ieşirea lor dintr-o staţie de metrou situată în apropierea pieţei. Putin, a încercat să afişeze un aer calm, declarând că nu este nimic anormal în faptul că „totul fierbe” în Rusia, şi că acesta este „preţul plătit pentru democraţie”. Regimul actual se confruntă cu cea mai importantă mişcare de contestare de la de la preluarea puterii în 2000, cu circa două luni înaintea prezidenţialelor din martie la care Vladimir Putin va candida pentru un al treilea mandat la Kremlin, după cele din perioada 2000-2008. La 24 decembrie, între 70.000 şi 100.000 de persoane au manifestat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor de la începutul lunii şi o “Rusie fără Putin”.

Mai aproape de noi, în Ungaria, partidul condus de actualul premier Viktor Orban a sărbătorit intrarea în noul an prin adoptarea unei ample şi controversate reforme constituţionale. În noua lege fundamentală, denumirea “Republica Ungaria” dispare, fiind înlocuită cu “Ungaria”, fiind înscrisă o referire explicită la Dumnezeu, prin sintagma “Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri”. Noua lege fundamentală face referire şi la viaţa privată, decretând embrionul ca fiinţă umană încă de la debutul sarcinii, şi alimentând temerile societăţii civile şi ale opoziţiei că avortul va deveni dificil. De asemenea, textul stipulează că o căsătorie nu poate avea loc decât între un bărbat şi o femeie, excluzând astfel căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Pe lângă aceste modificări, noi reglementări privind Banca Centrală a Ungariei (MNB) ridică îngrijorări la Bruxelle, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso cerându-i personal lui Viktor Orban, într-o scrisoare deschisă, să îşi retragă proiectele controversate de reformă a Băncii Centrale considerate prejudiciabile pentru independenţa acesteia. Parlamentul de la Budapesta i-a retras vineri guvernatorului MNB, Andras Simor, dreptul de a-şi alege adjuncţii, a extins Consiliul Monetar, care stabileşte rata dobânzii de referinţă şi a creat un nou post – al treilea vicepreşedinte al Băncii Centrale a Ungariei. De asemenea, un alt proiect legislativ aprobat tot vineri permite schimbarea din funcţie a preşedintelui Băncii Centrale a Ungariei, dacă instituţia este combinată cu Autoritatea de supervizare a instituţiilor financiare (PSZAF). Cu toate că imaginea statului ungar pare să se deterioreze considerabil (Ungaria a fost retrogradată în luna decembrie la categoria junk de Moody’s şi Standard&Poor’s) fapt care a determinat şi dificultăţi în finanţarea datoriei publice – Agenţia Ungară de Management a datoriei de stat anulând o licitaţie de obligaţiuni pe 3 ani datorită randamentelor prea ridicate – premierul ungar declară că “nimeni nu poate interveni în procesul legislativ ungar”.

Tot pe plan internaţional, tensiunile dintre SUA şi Iran s-au accentuat. Marina iraniană a început un exerciţiu militar de zece zile, în apele internaţionale din strâmtoarea Ormuz, rută petroliere importantă la nivel mondial, o treime din vasele mondiale care transportă petrol utilizând strâmtoarea. Marina americană a avertizat că va opri orice încercare de închidere a Strâmtorii Ormuz, după ce oficiali iranieni au ameninţat că ţara lor va face acest lucru dacă Teheranului îi vor fi impuse sancţiuni asupra exporturilor de petrol, scrie The Wall Street Journal. Totuşi, oficialii americani au spus că nu consideră actualele ameninţări mai serioase decât cele din trecut. Iranul, al patrulea mare producător de petrol al lumii, a mai ameninţat cu închiderea strâmtorii, în timpul coflictelor cu Irakul din anii ’80 şi după ce SUA a invadat Irakul în 2005, dar nu a pus niciodată în aplicare ameninţările.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că Italia a eliminat restricţiile de pe piaţa muncii impuse românilor începând cu 1 ianuarie 2012. Ministerul de Afaceri Externe din Italia a transmis, joi, Ambasadei României din această ţară o scrisoare prin care este notificată încetarea restricţiilor impuse românilor. Guvernul italian a hotărât să aplice dispoziţii tranzitorii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2007. Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică din Italia arată că în această ţară trăiesc şi muncesc 968.576 de români.

Intern

Pe plan intern o serie de măsuri luate de executiv în ultima şedinţă de guvern a anului au reprezentat principalul punct de interes.

Mai întâi, Guvernul a dublat nivelul redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi a majorat redevenţa de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată autorităţilor locale. Cel mai important zăcământ de aur din România este situat în localitatea Roşia Montană (jud. Alba) şi este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint fiind concesionat exploatări către Roşia Montana Gold Corporation (RMGC). Compania Gabriel Resources care deţine 81% din capitalul RMGC a cerut clarificări executivului în legătură cu aplicarea acestor măsuri proiectului de la Roşia Montana. Guvernul negociază în prezent cu compania canadiană modalităţi prin care statul îşi poate creşte beneficiile în urma exploatării zăcământului, luând în calcul fie creşterea redevenţei fie creşterea participaţiei statului la RMGC, aceasta fiind în prezent de 19%.

În domeniul fiscal, creşterea accizelor la motorină, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevaluează clădirile deţinute şi modificarea termenului de depunere a declaraţiilor sunt printre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal, reglementări care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012. O altă reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro a obligativităţii depunerii declaraţiei unice o dată la trei luni şi nu lunar. De asemenea, companiile vor avea posibilitatea să opteze între plata trimestrială sau anuală a impozitului pe profit, în ultimul caz fiind necesare plăţi anticipate în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent.

În privinţa procedurii de faliment, Ministerul Finanţelor propune aplicarea acesteia şi în cazul societăţilor de reasigurare alături de firmele de asigurare. Proiectul ministerului prevede introducerea unui termen special de prescripţie de cinci ani (faţă de termenul general de 3 ani), în care Fondul de garantare va putea plăti indemnizaţiile/despăgubirile, pentru protejarea intereselor legitime şi a drepturilor creditorilor de asigurări. Proiectul de act normativ vizează şi introducerea unei secţiuni care să reglementeze modul de dizolvare şi lichidare (voluntară) a societăţilor din domeniul asigurărilor, inclusiv a brokerilor de asigurare, necesitate ce a rezultat ca urmare a unor situaţii ivite în practica din ultima perioada de timp, se precizează în nota de fundamentare.

O altă măsură adoptată de guvern vizează investitorii din sfera construcţiilor de locuinţe. Astfel, investitorii privaţi care vor participa la construcţia de locuinţe în parteneriat public-privat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) vor primi 30% din chiriile încasate de la locatarii din respectivele imobile, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate joi în Monitorul Oficial. OUG adoptată joia trecută de Guvern permite Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, să construiască locuinţe pentru închiriere, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări publice. Astfel, statul va putea răspunde numărului mare de cereri de locuinţe pentru închiriere existente la nivel naţional, în condiţiile în care fondurile publice sunt insuficiente, dezvoltându-se în acelaşi timp fondul de locuinţe destinate închirierii care aparţin domeniului public al statului.

Nu în ultimul rând Ministerul Sănătăţii a introdus proiectul privind organizarea şi funcţionarea sistemului public de sănătate în dezbatere publică. Proiectul de lege se află pe pagina web a Ministerului Sănătăţii. Principalele provocări cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a noii legi a sănătăţii. Principalele modificări vizează posibilitatea spitalelor de ase organiza sub forma unei asociaţii, fundaţii sau societăţi comerciale, introducerea de case de asigurări private şi introducerea unui pachet de servicii de bază pentru fiecare asigurat. La elaborarea documentului au participat profesionişti din sistemul sanitar, reprezentanţii Comisiei Prezidenţiale, ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acesta va fi transmis, pentru punct de vedere, către toate organizaţiile din sectorul sanitar sau interesate de acest sistem, respectiv Colegiul Medicilor din România, reprezentanţii sindicatelor, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.

 

Ştiinţă

Revista Scientific American a publicat un top al celor mai intuitive 11 descoperiri ale anului. Astfel, în 2011 a fost dovedit ştinţific că:

 1. Relaţiile sexuale neprotejate sunt mai probabile atunci când partenerii au consumat alcool. Un studiu al unor cercetători canadieni a ajuns la concluzia că o creştere de 0,1 ml de alcool în sânge creşte cu 5% probabilitatea unui contact sexual neprotejat
 2. Bărbaţii îşi cresc încrederea de sine prin refularea fricii, durerii sau empatiei – un studiu publicat în Social Psychology Quarterly descrie modul în care bărbaţii îşi administrează stările emoţionale – „capacitatea de a manageria (ascunde) emoţiile masculine joacă un rol important în menţinerea unor  diferenţe în aranjamentele sociale existente” declară autorul studiului, Christian Vaccaro de la Indiana University of Pennsylvania.
 3. Fumatul de marijuana şi condusul nu merg bine împreună – mai exact un studiu publicat în Epidemiological Review în luna octombrie a arătat că cei care fumează marijuana  şi apoi conduc sunt de două ori mai expuşi la un accident decât cei care nu consumă drogul.
 4. Porcii chiar iubesc noroiulun studiu a demonstrat asta după ce au fost observaţi porci bălăcindu-se în noroi chiar şi iarna; anterior se credea că băile de noroi erau o modalitate de răcorire a porcilor.
 5. Revistele fashion glorifică tinereţea – un studiu publicat în  Journal of Aging Studies analizează diferenţa dintre vârsta medie a cititorilor şi cea a persoanelor care pozează pentru revistă. Spre exemplu 22% dintre cititorii revistei Essence au peste 50 de ani în timp ce doar 9% dintre femeile prezente în poze au peste 40. Vogue a avut o singură femeie peste 40 de ani în numerele din 2010 – Hale Berry (43).
 6. Persoanele care au parteneri generoşi se bucură de căsnicii fericite – 50% dintre femei şi 46% dintre bărbaţii care au declarat că există generozitate peste medie în cadrul căsniciei s-au descris de asemenea ca fiind foarte fericiţi în relaţia cu partenerul/partenera. În comparaţie doar 14% dintre cei care au declarat nivele scăzute de generozitate în căsnicie s-au declarat foarte fericiţi.
 7. Părinţi refuză să accepte că proprii copii fumează, consumă alcool sau marijuanaun studiu al University of Michigan Mott Children’s Hospital arată că deşi peste 60% dintre părinţi cred că în general adolescenţii de clasa a 10-a consumă alcool doar 10% including această categorie propriul copil.
 8. Oamenii pierd vremea pe internet – un raport al Pew Research arată că 53% dintre utilizatorii de internet cu vârste între 18 şi 29 de ani folosesc internetul cel puţin odată pe zi pentru pierderea timpului. Comportamentul nu este limitat doar la tineri. 58% dintre toţi adulţii declară că de multe ori intră pe internet doar pentru enterntainment banal (casual enterntainment).
 9. Oferirea de permise de conducere graduale pentru adolescenţi salvează vieţi – adoptarea unui cadru legislativ care oferă permise de şofer gradual (mai multă libertate şoferilor în funcţie de experienţa acumulată) a redus numărul de accidente cu victime în rândul tinerilor de 16-18 ani între 8 şi 14% conform unui studiu al Institutului de Cercetare ţi Evaluare (PIRE). Restricţii precum limitarea numărului de pasageri sau şofatul în timpul nopţii au redus accidentele cu 13 respectiv 9% în statele (SUA) care le-au adoptat.
 10. Majoritatea consumatorilor nu citesc informaţiile nutriţionale de pe alimente înainte de a le cumpăraun studiu recent a arătat, utilizând un dispozitiv de urmărire a mişcării ochilor, că doar 1% dintre cumpărători citesc informaţiile legate de grăsime, zahăr sau modalităţi de servire chiar dacă  între 20 şi 31% au declarat că citesc aceste informaţii.  Conform rezultatelor studiului orice informaţie aflată în partea de jos a etichetei are probabilitate mare de a trece neobservată iar consumatorul mediu nu citeşte mai departe de rândul al cincilea.
 11. Foştii preşedinţi îşi depăşesc în etate concetăţeniiconform unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, foştii preşedinţi ai SUA au tendinţa de a trăi mai mult decât cetăţeanul mediu din perioada mandatului. Se pare că preşedinţii sunt de obicei mai bine educaţi şi au un standard de viaţă mai ridicat decât cetăţenii obişnuiţi, conform acelorlaşi cercetători –cine ar fi crezut!

 

Etichetele atasate acestui articol:, , , , , , , , ,

Nu se pot adauga comentarii la acest articol.

» » tipareste acest articol

Evenimentele săptămânii 25 decembrie – 1 ianuarie| Protestele din Rusia, reformele constituţionale din Ungaria şi modificările aduse Codului Fiscal, principalele subiecte

Autor: Cogitus | Categoria: Fără categorie

Extern

Ultima săptămână a anului a fost printre puţinele în care criza zonei euro nu a ocupat prim planul, cu toate că moneda unică a atins cel mai scăzut nivel al ultimelor 11 luni în raport cu dolarul ajungând să fie cotată la 1,2938 dolari. Totuşi, una dintre vocile influente ale Europei, Angela Merkel, s-a arătat încrezătoare în viitorul Europei, chiar dacă a recunoscut că 2012 va fi un an dificil. ”Europa creşte odată cu această criză”, chiar dacă ”este o cale lungă pentru a o depăşi şi care nu va fi lipsită de dificultăţi”. ”La capătul acestui drum, Europa va ieşi mai puternică din criza în care ea a intrat”, declară Merkel într-un discurs înaintea noului an.

Situaţia din Rusia a fost unul din subiectele de interes după ce manifestaţiile împotriva regimului actual şi al fostului preşedinte şi actual candidat pentru un al treilea mandat, Vladimir Putin, au continuat şi după Crăciun. La Moscova, manifestaţia organizată de Eduard Limonov, un opozant şi scriitor controversat, care a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că a fost arestat, trebuia să se desfăşoare în piaţa Triumfalnaia din centrul capitalei ruse, sub sloganul “un An Nou fără Putin”. Zeci de poliţişti au împiedicat însă desfăşurarea mitingului arestând circa 20 de manifestanţi încă de la ieşirea lor dintr-o staţie de metrou situată în apropierea pieţei. Putin, a încercat să afişeze un aer calm, declarând că nu este nimic anormal în faptul că „totul fierbe” în Rusia, şi că acesta este „preţul plătit pentru democraţie”. Regimul actual se confruntă cu cea mai importantă mişcare de contestare de la de la preluarea puterii în 2000, cu circa două luni înaintea prezidenţialelor din martie la care Vladimir Putin va candida pentru un al treilea mandat la Kremlin, după cele din perioada 2000-2008. La 24 decembrie, între 70.000 şi 100.000 de persoane au manifestat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor de la începutul lunii şi o “Rusie fără Putin”.

Mai aproape de noi, în Ungaria, partidul condus de actualul premier Viktor Orban a sărbătorit intrarea în noul an prin adoptarea unei ample şi controversate reforme constituţionale. În noua lege fundamentală, denumirea “Republica Ungaria” dispare, fiind înlocuită cu “Ungaria”, fiind înscrisă o referire explicită la Dumnezeu, prin sintagma “Dumnezeu îi binecuvântează pe unguri”. Noua lege fundamentală face referire şi la viaţa privată, decretând embrionul ca fiinţă umană încă de la debutul sarcinii, şi alimentând temerile societăţii civile şi ale opoziţiei că avortul va deveni dificil. De asemenea, textul stipulează că o căsătorie nu poate avea loc decât între un bărbat şi o femeie, excluzând astfel căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Pe lângă aceste modificări, noi reglementări privind Banca Centrală a Ungariei (MNB) ridică îngrijorări la Bruxelle, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso cerându-i personal lui Viktor Orban, într-o scrisoare deschisă, să îşi retragă proiectele controversate de reformă a Băncii Centrale considerate prejudiciabile pentru independenţa acesteia. Parlamentul de la Budapesta i-a retras vineri guvernatorului MNB, Andras Simor, dreptul de a-şi alege adjuncţii, a extins Consiliul Monetar, care stabileşte rata dobânzii de referinţă şi a creat un nou post – al treilea vicepreşedinte al Băncii Centrale a Ungariei. De asemenea, un alt proiect legislativ aprobat tot vineri permite schimbarea din funcţie a preşedintelui Băncii Centrale a Ungariei, dacă instituţia este combinată cu Autoritatea de supervizare a instituţiilor financiare (PSZAF). Cu toate că imaginea statului ungar pare să se deterioreze considerabil (Ungaria a fost retrogradată în luna decembrie la categoria junk de Moody’s şi Standard&Poor’s) fapt care a determinat şi dificultăţi în finanţarea datoriei publice – Agenţia Ungară de Management a datoriei de stat anulând o licitaţie de obligaţiuni pe 3 ani datorită randamentelor prea ridicate – premierul ungar declară că “nimeni nu poate interveni în procesul legislativ ungar”.

Tot pe plan internaţional, tensiunile dintre SUA şi Iran s-au accentuat. Marina iraniană a început un exerciţiu militar de zece zile, în apele internaţionale din strâmtoarea Ormuz, rută petroliere importantă la nivel mondial, o treime din vasele mondiale care transportă petrol utilizând strâmtoarea. Marina americană a avertizat că va opri orice încercare de închidere a Strâmtorii Ormuz, după ce oficiali iranieni au ameninţat că ţara lor va face acest lucru dacă Teheranului îi vor fi impuse sancţiuni asupra exporturilor de petrol, scrie The Wall Street Journal. Totuşi, oficialii americani au spus că nu consideră actualele ameninţări mai serioase decât cele din trecut. Iranul, al patrulea mare producător de petrol al lumii, a mai ameninţat cu închiderea strâmtorii, în timpul coflictelor cu Irakul din anii ’80 şi după ce SUA a invadat Irakul în 2005, dar nu a pus niciodată în aplicare ameninţările.

Nu în ultimul rând, merită menţionat că Italia a eliminat restricţiile de pe piaţa muncii impuse românilor începând cu 1 ianuarie 2012. Ministerul de Afaceri Externe din Italia a transmis, joi, Ambasadei României din această ţară o scrisoare prin care este notificată încetarea restricţiilor impuse românilor. Guvernul italian a hotărât să aplice dispoziţii tranzitorii pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2007. Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică din Italia arată că în această ţară trăiesc şi muncesc 968.576 de români.

Intern

Pe plan intern o serie de măsuri luate de executiv în ultima şedinţă de guvern a anului au reprezentat principalul punct de interes.

Mai întâi, Guvernul a dublat nivelul redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi a majorat redevenţa de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată autorităţilor locale. Cel mai important zăcământ de aur din România este situat în localitatea Roşia Montană (jud. Alba) şi este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint fiind concesionat exploatări către Roşia Montana Gold Corporation (RMGC). Compania Gabriel Resources care deţine 81% din capitalul RMGC a cerut clarificări executivului în legătură cu aplicarea acestor măsuri proiectului de la Roşia Montana. Guvernul negociază în prezent cu compania canadiană modalităţi prin care statul îşi poate creşte beneficiile în urma exploatării zăcământului, luând în calcul fie creşterea redevenţei fie creşterea participaţiei statului la RMGC, aceasta fiind în prezent de 19%.

În domeniul fiscal, creşterea accizelor la motorină, plata unor impozite majorate pentru firmele care nu reevaluează clădirile deţinute şi modificarea termenului de depunere a declaraţiilor sunt printre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal, reglementări care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012. O altă reglementare prevede introducerea pentru firmele cu cifră de afaceri de până la 100.000 euro a obligativităţii depunerii declaraţiei unice o dată la trei luni şi nu lunar. De asemenea, companiile vor avea posibilitatea să opteze între plata trimestrială sau anuală a impozitului pe profit, în ultimul caz fiind necesare plăţi anticipate în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent.

În privinţa procedurii de faliment, Ministerul Finanţelor propune aplicarea acesteia şi în cazul societăţilor de reasigurare alături de firmele de asigurare. Proiectul ministerului prevede introducerea unui termen special de prescripţie de cinci ani (faţă de termenul general de 3 ani), în care Fondul de garantare va putea plăti indemnizaţiile/despăgubirile, pentru protejarea intereselor legitime şi a drepturilor creditorilor de asigurări. Proiectul de act normativ vizează şi introducerea unei secţiuni care să reglementeze modul de dizolvare şi lichidare (voluntară) a societăţilor din domeniul asigurărilor, inclusiv a brokerilor de asigurare, necesitate ce a rezultat ca urmare a unor situaţii ivite în practica din ultima perioada de timp, se precizează în nota de fundamentare.

O altă măsură adoptată de guvern vizează investitorii din sfera construcţiilor de locuinţe. Astfel, investitorii privaţi care vor participa la construcţia de locuinţe în parteneriat public-privat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) vor primi 30% din chiriile încasate de la locatarii din respectivele imobile, potrivit unei ordonanţe de urgenţă publicate joi în Monitorul Oficial. OUG adoptată joia trecută de Guvern permite Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, să construiască locuinţe pentru închiriere, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrări publice. Astfel, statul va putea răspunde numărului mare de cereri de locuinţe pentru închiriere existente la nivel naţional, în condiţiile în care fondurile publice sunt insuficiente, dezvoltându-se în acelaşi timp fondul de locuinţe destinate închirierii care aparţin domeniului public al statului.

Nu în ultimul rând Ministerul Sănătăţii a introdus proiectul privind organizarea şi funcţionarea sistemului public de sănătate în dezbatere publică. Proiectul de lege se află pe pagina web a Ministerului Sănătăţii. Principalele provocări cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a noii legi a sănătăţii. Principalele modificări vizează posibilitatea spitalelor de ase organiza sub forma unei asociaţii, fundaţii sau societăţi comerciale, introducerea de case de asigurări private şi introducerea unui pachet de servicii de bază pentru fiecare asigurat. La elaborarea documentului au participat profesionişti din sistemul sanitar, reprezentanţii Comisiei Prezidenţiale, ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acesta va fi transmis, pentru punct de vedere, către toate organizaţiile din sectorul sanitar sau interesate de acest sistem, respectiv Colegiul Medicilor din România, reprezentanţii sindicatelor, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.

 

Ştiinţă

Revista Scientific American a publicat un top al celor mai intuitive 11 descoperiri ale anului. Astfel, în 2011 a fost dovedit ştinţific că:

 1. Relaţiile sexuale neprotejate sunt mai probabile atunci când partenerii au consumat alcool. Un studiu al unor cercetători canadieni a ajuns la concluzia că o creştere de 0,1 ml de alcool în sânge creşte cu 5% probabilitatea unui contact sexual neprotejat
 2. Bărbaţii îşi cresc încrederea de sine prin refularea fricii, durerii sau empatiei – un studiu publicat în Social Psychology Quarterly descrie modul în care bărbaţii îşi administrează stările emoţionale – „capacitatea de a manageria (ascunde) emoţiile masculine joacă un rol important în menţinerea unor  diferenţe în aranjamentele sociale existente” declară autorul studiului, Christian Vaccaro de la Indiana University of Pennsylvania.
 3. Fumatul de marijuana şi condusul nu merg bine împreună – mai exact un studiu publicat în Epidemiological Review în luna octombrie a arătat că cei care fumează marijuana  şi apoi conduc sunt de două ori mai expuşi la un accident decât cei care nu consumă drogul.
 4. Porcii chiar iubesc noroiulun studiu a demonstrat asta după ce au fost observaţi porci bălăcindu-se în noroi chiar şi iarna; anterior se credea că băile de noroi erau o modalitate de răcorire a porcilor.
 5. Revistele fashion glorifică tinereţea – un studiu publicat în  Journal of Aging Studies analizează diferenţa dintre vârsta medie a cititorilor şi cea a persoanelor care pozează pentru revistă. Spre exemplu 22% dintre cititorii revistei Essence au peste 50 de ani în timp ce doar 9% dintre femeile prezente în poze au peste 40. Vogue a avut o singură femeie peste 40 de ani în numerele din 2010 – Hale Berry (43).
 6. Persoanele care au parteneri generoşi se bucură de căsnicii fericite – 50% dintre femei şi 46% dintre bărbaţii care au declarat că există generozitate peste medie în cadrul căsniciei s-au descris de asemenea ca fiind foarte fericiţi în relaţia cu partenerul/partenera. În comparaţie doar 14% dintre cei care au declarat nivele scăzute de generozitate în căsnicie s-au declarat foarte fericiţi.
 7. Părinţi refuză să accepte că proprii copii fumează, consumă alcool sau marijuanaun studiu al University of Michigan Mott Children’s Hospital arată că deşi peste 60% dintre părinţi cred că în general adolescenţii de clasa a 10-a consumă alcool doar 10% including această categorie propriul copil.
 8. Oamenii pierd vremea pe internet – un raport al Pew Research arată că 53% dintre utilizatorii de internet cu vârste între 18 şi 29 de ani folosesc internetul cel puţin odată pe zi pentru pierderea timpului. Comportamentul nu este limitat doar la tineri. 58% dintre toţi adulţii declară că de multe ori intră pe internet doar pentru enterntainment banal (casual enterntainment).
 9. Oferirea de permise de conducere graduale pentru adolescenţi salvează vieţi – adoptarea unui cadru legislativ care oferă permise de şofer gradual (mai multă libertate şoferilor în funcţie de experienţa acumulată) a redus numărul de accidente cu victime în rândul tinerilor de 16-18 ani între 8 şi 14% conform unui studiu al Institutului de Cercetare ţi Evaluare (PIRE). Restricţii precum limitarea numărului de pasageri sau şofatul în timpul nopţii au redus accidentele cu 13 respectiv 9% în statele (SUA) care le-au adoptat.
 10. Majoritatea consumatorilor nu citesc informaţiile nutriţionale de pe alimente înainte de a le cumpăraun studiu recent a arătat, utilizând un dispozitiv de urmărire a mişcării ochilor, că doar 1% dintre cumpărători citesc informaţiile legate de grăsime, zahăr sau modalităţi de servire chiar dacă  între 20 şi 31% au declarat că citesc aceste informaţii.  Conform rezultatelor studiului orice informaţie aflată în partea de jos a etichetei are probabilitate mare de a trece neobservată iar consumatorul mediu nu citeşte mai departe de rândul al cincilea.
 11. Foştii preşedinţi îşi depăşesc în etate concetăţeniiconform unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, foştii preşedinţi ai SUA au tendinţa de a trăi mai mult decât cetăţeanul mediu din perioada mandatului. Se pare că preşedinţii sunt de obicei mai bine educaţi şi au un standard de viaţă mai ridicat decât cetăţenii obişnuiţi, conform acelorlaşi cercetători –cine ar fi crezut!

 
Etichetele atasate acestui articol: , , , , , , , , ,